top of page
5.jpg

כיצד להגן על הכסף שלך ולהשקיע בחוכמה בתקופת מלחמה

תקופת מלחמה היא תקופה של אי ודאות, פחד וחוסר יציבות, אשר משפיעה על כל היבט בחיינו, כולל החלטות פיננסיות. הרצון להגן על הכסף שלנו ולהבטיח את העתיד הפיננסי שלנו הוא טבעי, אך חשוב לעשות זאת בצורה מושכלת ומבוססת על מידע אמין.

תאריך פרסום: 27/10/24

החברה האנושית ואנחנו בישראל בפרט מתמודדים כיום עם תקופה סוערת, המאופיינת באתגרים מגוונים המשפיעים על כל תחומי החיים. מעבר למלחמות, אנו עדים לתנודות ביטחוניות, אי-יציבות פוליטית ומשברים בריאותיים גלובאליים, כפי שחווינו במגפת הקורונה. אירועים מסוג זה הם חלק בלתי נפרד מההיסטוריה האנושית. השאלה אינה אם משבר נוסף יגיע, אלא מתי. כיצד, אם כן, נוכל להגן על נכסינו הפיננסיים הן בהווה והן בעתיד?

המספרים מלמדים:
מה קורה לשווקים בעקבות משברים?

אירועי העבר מלמדים שבעיצומן של תקופת משבר, השווקים חווים טלטלות. מה קורה לאחר המשבר? השווקים חווים תיקון, ונוטים לעלות בצורה חדה שמתעלה על הירידות. כך למשל כשבוחנים את מדד ת"א 35, העוקב אחרי 35 החברות בעלות שווי השוק הגדול ביותר שנסחרות בבורסה בת"א, אפשר לראות שהמדד עלה בחדות לאורך זמן. 

 

בגרף הבא אפשר לראות איך המדד עלה בחדות לאחר משברים ביטחוניים ובריאותיים, כמו מבצע "עופרת יצוקה" ומגפת הקורונה:

WhatsApp Image 2024-04-14 at 16_43_03.webp

וזה לא קצה הקרחון: כשבוחנים את ביצועי המדד לאורך שנים – מה 1.10.2000 ועד 22.10.2023 – מגלים שהוא הניב תשואה מצטברת בגובה 237.6%. מדובר בתשואה שנתית ממוצעת בגובה 10.3% למשך 23 שנה – תשואה שגבוהה פי 3 לערך מהריבית שמעניק כיום הפיקדון הבנקאי. 

 

מה אפשר להסיק מהנתונים? ההיסטוריה מלמדת ששמירה על קור רוח בעיצומו של משבר והשקעה לטווח ארוך, יכולים להניב תשואה נאה לאורך זמן. לעומת זאת, אנשים שמושכים את הכסף בעיצומו של המשבר מפסידים פעמיים: פעם אחת הם מוכרים את ההשקעות ובכך למעשה מקבעים את ההפסד. פעם שנייה הם מפסידים את העליות שמגיעות לאחר מכן. דוגמה טובה לכך היא התנהגות השווקים בתקופת הקורונה: אנשים שמכרו את אחזקותיהם בחודשיים הראשונים של הקורונה גם ספגו הפסדים של עשרות אחוזים, וגם החמיצו את העליות החדות שהגיעו לאחר מכן. 

 

אחרי שהבנו איך מתנהלים השווקים בתקופות משבר, בואו נבין מהן האפשרויות שעומדות לרשותכם כעת ובמשברים עתידיים.

ברירת המחדל של ישראלים רבים –
והסיכונים הנלווים

כשכולם בלחץ, הרבה אנשים בוחרים לשמור את הכסף בבנק.

זה נראה בטוח, אבל זה לא בהכרח הרעיון הכי טוב. אם הכסף פשוט יושב בבנק, הוא מאבד מערכו בגלל האינפלציה.

כלומר, עם אותו כסף אפשר לקנות פחות דברים עם הזמן.

ומה לגבי השארת הכסף בפיקדון? נכון, מקבלים ריבית, אבל חשוב לדעת שהמס על הריבית בפיקדון הוא מס נומינלי, כלומר הוא מחושב על הסכום הכולל, כולל הרווח מהאינפלציה. לעומת זאת, בהשקעות רבות, המס מחושב רק על הרווח הריאלי, כלומר על מה שבאמת הרווחנו מעבר לעליית המחירים. בסביבת אינפלציה גבוהה, זה יכול לעשות הבדל גדול. בנוסף, פיקדונות בדרך כלל מגיעים עם מגבלות על נזילות, מה שמקשה למשוך את הכסף כשצריך.

כוחם של אפיקי השקעה מנוהלים

בשנים האחרונות ישראלים רבים מבינים שלא צריך להיות מומחים לשוק ההון כדי ליהנות מיתרונותיו. בדיוק לשם כך נועדו מוצרי השקעה מנוהלים כמו קופת גמל להשקעה ופוליסת חיסכון: מוצרים אלה כוללים מגוון מסלולי השקעה לבחירה, המנוהלים ע"י מנהלי השקעות מנוסים בהתאם למדיניות של כל מסלול. מסלולי ההשקעה השונים מאפשרים לכם לבחור את מה שהכי מתאים עבורכם מבחינת סוג ההשקעה ורמת הסיכון. כך למשל אפשר להשקיע במסלולי אג"ח סולידיים, במסלולי מניות ישראלים וגם במסלולים המשקיעים במדדים מובילים בחו"ל, דוגמת S&P 500.  כדי לפזר השקעות וסיכונים, אפשר להשקיע בו-זמנית במספר מסלולים. 

 

לצד העובדה שמדובר בהשקעה המנוהלת, לפוליסת חיסכון וקופת גמל להשקעה יש מספר יתרונות ייעודיים:

 

קופת גמל להשקעה – מכשיר השקעה שצבר פופולריות רבה מאז השקתו ע"י משרד האוצר בשנת 2016. קופת גמל להשקעה מאפשרת לכם ליהנות מכל העולמות: מצד אחד אפשר לחסוך לכל מטרה ולמשוך את הכסף מתי שרוצים – מצד שני אפשר לקבל פטור ממס רווח הון בגובה 25% במידה שמשאירים את הכספים בקופה ומושכים אותם כקצבה לאחר גיל 60. בשל הטבות המס המשמעותיות, המדינה קבעה תקרת הפקדה שנתית לקופת גמל להשקעה, שעומדת על 79,006 ₪ נכון לשנת 2024. 

 

פוליסת חיסכון – מכשיר חיסכון והשקעה שמוצע ע"י חברות הביטוח, וכולל מגוון מסלולי השקעה ברמות סיכון שונות: ממסלולי אג"ח סולידיים ועד מסלולי מניות בארץ ובחו"ל. בהתאם למסלול בו תבחרו, תוכלו להגדיל את פוטנציאל התשואה ביחס לפיקדון הבנקאי. כך למשל מסלולי מניות חו"ל בחלק מפוליסות החיסכון השונות הניבו תשואה שנתית בגובה של 29-13% (נכון לינואר 2024). רמת הסיכון גדלה ככל שפוטנציאל התשואה גדל, אך באמצעות פיזור נכון בין אפיקי השקעה אפשר להגיע לנקודת האיזון הנכונה עבורכם (בדיוק בשביל זה יש לכם אותי).

טיפים להשקעה נכונה בתקופת מלחמה

השקעה לטווח ארוך – כמו שהבנו, יש יתרון להשקעה לאורך זמן. המספרים מלמדים שהשקעה לטווח ארוך מאפשרת להגדיל את פוטנציאל התשואה.

 

פיזור השקעות – אחד העקרונות הבסיסיים בעולם ההשקעות, הוא לא לשים את כל הביצים בסל אחד ולפזר השקעות בין סקטורים, שווקים ומכשירי השקעה. מסיבה זו גדלה בשנים האחרונות הפופולריות של מסלולי חו"ל, ככלי להקטנת החשיפה לתנודתיות שחווים השווקים הישראלים. מכשירי השקעה מנוהלים כמו פוליסת חיסכון וקופת גמל להשקעה כוללים בין היתר גם מסלולי חו"ל שבהם מסלול המשקיע במדד 500 P&S, העוקב אחרי 500 המניות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר הנסחרות בשוק ההון האמריקאי.

 

השקעה במסלולים סולידיים – מטבע הדברים, בעתות משבר אנחנו נוטים לחפש אפיקי השקעה סולידיים יותר. בתקופות משבריות אפשר להגדיל את משקלם של האפיקים הסולידיים בתיק: כך למשל מוצרי השקעה מנוהלים כוללים מסלולים סולידיים כמו מסלול אג"ח.

כמובן שחשוב לבחור את מסלולי ההשקעה ואת התמהיל שלהם בהתאם לרמת הסיכון הרצויה והצרכים הייחודיים שלכם. צריכים סיוע בהשקעה נכונה בתקופת מלחמה? מוזמנים ליצור קשר, ואשמח לסייע לכם להשקיע בחוכמה עכשיו – והרבה אחרי שהמלחמה תסתיים.

הכתוב אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק בנושא השקעות. 
bottom of page